INGER FRIMANSSON
 
 
Min mormors historia
 
 

Här är ett utdrag ur mitt kapitel i Min mormors historia.

"Jag har hittat några brev från dagen efter min födelse. Mina föräldrar bodde på Muskö och jag kom för tidigt. Mamma hade förts med fiskebåt och ambulans till Allmänna BB i Stockholm.

Karin är nybliven mormor, orolig och glad.

Ja kära Svea, nu hoppas vi bara att du snart får komma hem igen men tänk nu på att du är ömtålig strax efter så klä på dej väl, om brösten alldeles särskilt. Hur ni bäst ska få hem lillan kan jag ingen råd ge om men hon får inte bli förkyld men akta för all del så hon inte kvävs eller ni klämmer henne på något vis. Var rädd om den lille ryggen. Bäst vore nerbäddad i nån korg men det har ni väl kanske ingen lämplig. Oaj,aj,aj,aj,aj, aj, ja.

 
   
   
   
 

...

Till höger orginalutgåvan 2009, till höger pocketutgåvan 2010.

 
 

Samma dag skriver hon till sin svärson, min pappa. Och hon anstränger sig verkligen att skriva så tydligt så att han ska kunna läsa det. För det här är viktigt:

Nu kommer jag i alla fall med lite råd för du förstår att nu i början är båda dina töser lika ömtåliga av sej. Så tag för all del filtar med dej så dom inte förkyler sej när dom får resa hem. Jag är mest orolig för hemresan så du får lov att strax skriva några rader på kortbrevet när du lyckligt och väl har dom inom lås och bom igen. Så får du kanske bereda dej på att Svea inte orkar så mycket nu i början och låt henne helst slippa grisen och hönsen ett tag. Det kan ingen hjälpa om du själv magrar på kuppen, du får äta opp dej sen igen."

Alla breven från mormor är en skatt för mej. Förutom att de låter mej få blicka in i min mormor Karins bortglömda tankar ger de också glimtar från ett femtioårigt husmorsliv.

Forum 2009

 
 
Tillbaka