INGER FRIMANSSON
 
   
 
De starkare
 
   
 
Utsedd till 2009 års bästa barn- och ungdomsdeckare
 
 

 

De starkare har tilldelats priset Spårhunden, som instiftades 2002 av tidskriften Jury.

I motiveringen heter det:

Spårhunden 2009 - "för årets bästa barn-och ungdomsdeckare" - har tilldelats Inger Frimansson för De starkare, "en intensiv, angelägen, inkännade berättelse om ungdomars utsatthet".

De starkare. Bonnier Carlsen 2009. Omslag Anders Timrén. ISBN 978-91-638-5930-4.

 
   
   
   
   
 

Utdrag ur ungdomsromanen:

Vi var framme vid gallergluggen. Röken var med oss, den drogs mot luften som vi. Där ute var det mörkt, men inte så kompakt som inomhus. Långt borta blinkade ett ljus, det var för båtarna, för att de inte skulle gå på grund.

Vi hade gjort det här förut, Aster och jag. Men då var det annorlunda. Då var det ljusare och det var bara vi. Då hade vi ingen liten tvååring att ta hänsyn till.

Det kom ett dån någonstans över oss, det lät som om det stormade. Röken blev starkare. Jag kände hur det stack i ögonen. Svan grät och hostade.

"De har tänt eld på huset", ropade Keller. "De är inte kloka … Nu kommer vi att brinna inne … och de bryr sig inte."

"Lägg av!" sa jag. Men han fortsatte:

"Vi kommer att dö, vi kommer att dö …"

"Lyssna nu!" sa jag. "Keller, hör du vad jag säger?"

Han fick ett våldsamt hostanfall.

"Nej", snörvlade han. "De bränner upp oss, de är helt sjuka … vi kommer att dö nu, jag vill inte dö … jag vill leva!"


Utdrag från recensioner:

… en bok som snabbt kopplar greppet om läsaren. Även i beskrivande avsnitt med lågt tempo lyckas Inger Frimansson nästan omärkligt skruva upp spänningen. Hon gör det elegant, bland annat genom att växla mellan olika skeenden och tidsperspektiv.

Inger Frimansson är en lysande ordkonstnär.

Sydsvenska Dagbladet

Mobbningens mekanismer blottläggs i Frimanssons berättelse. Den som mobbar visar sig själv vara ett offer. Samtidigt präglas skildringen av ett slags anonymitet, vilket bidrar till dess allmängiltighet. Vi får till exempel inte veta varifrån Jak och hans familj kommer, bara att de har flytt därför att de i hemlandet var hotade till livet. Inte heller får vi veta var i Sverige familjen befinner sig.

Frimansson är en driven berättare som får läsaren med sig. Här finns inga longörer. Den ena laddade situationen följer den andra. Man flyr i mörka källargångar, blir instängd i ett ödehus och riskerar att bli innebränd. Berättelsens laddning är så stark att man som läsare ibland längtar efter att handlingen ska bromsas upp, så att man kan hämta andan.

Svenska Dagbladet

"Frimansson placerar kriget och rädslan mitt ibland oss. Det blir starkt och gripande att läsa."

Ystads Allehanda (Deckarhyllan)

 
 
Tillbaka